התוכנית נבנתה משלל הצעות שאיגדתי מתוך ניסיוני וניסיון אחיות לאובדן. אשמח כמובן לשמוע עוד הצעות, על דברים שהצטרכתן ולא היו, כדי לשכלל את התוכנית כך שתתאים לכמה שיותר נשים.
מוטב שננסח את צרכינו וכאשר יפנו ליישום יוכלו לדעת מה הם ממקור ראשון. ניתן לכתוב בתגובות אל הפוסט או לפנות אלי למייל המפורסם ב"צרי קשר".

המסמך עדיין בשלב התגבשות ואין תגובות של קופות החולים ומשרד הבריאות לפרטים שקבלתי משיחות עם נשים. אם ידוע לך על טעות או תוספת כלשהי אשמח אם תכתבי לי ל noa.leidashketa @gmail . com

בתי חולים

יצירת פרוטוקול רפואי של בדיקות לאחר מוות תוך רחמי

המצב כיום : בכל בית חולים נהוג לבדוק דברים אחרים. כתוצאה, יש נשים שמרגישות שבדיקות שלא נערכו, לדוגמא, לא נלקחו דמים לבדיקה, פגמו ביכולת להבין מה גרם להפסקת הדופק.

השינוי הרצוי : הפרוטוקול יוכל בכל בתי החולים ויהיה גלוי ומפורסם

פרוטוקול טיפול ביילוד שנפטר ברחם

המצב כיום : רק בהדסה עין כרם מצלמים, במאיר לפעמים מצלמים ובשאר בתי החולים לא נהוג, ולפעמים מילדות מצלמות על דעת עצמן בסלולרי שלהן. התוצאה היא שנשים רוצות צילומים כמה ימים אחרי הלידה ומתחרטות שלא צלמו. אין מי שיסביר להן על זה בטרם הלידה וההחלטה היא בלתי הפיכה, ומעתה לא יהיה להן זכרון איך תינוקן נראה. הדבר חשוב במיוחד כאשר אשה בחרה שלא לראות את תינוקה

השינוי הרצוי : 1. צילום קבוע במצלמה שתיועד לצילומים אלו בכל בית חולים. הצילומים יישמרו במקום מוגן למשך עשר שנים. 2. גזירת קווצת שיער של היילוד, במידה וההורים בוחרים. 3. עיצוב קופסה ייחודית להנחת יילוד שנפטר מתום הלידה ועד להגעה לפתולוגיה. את הקופסה יש להניח בצורה מכובדת, במקום ייעודי.

חדרי אשפוז ייחודיים לפני ואחרי לידה שקטה

המצב כיום : אין מקומות שמותאמים לנשים לפני ואחרי לידות שקטות. בתי החולים מחליטים איפה לאשפז, לרוב מאושפזים במחלקת נשים, אך היו מקרים בהם נשים אושפזו במחלקת הריון סיכון, ואף במחלקת יולדות. הקרבה בתחילת האבל להריון וליילודים ואף לקולות מוניטור מקשים מאוד על ההתמודדות עם האסון ומהווים לפעמים אפילו טראומה נוספת. כך שנדרש חלל המותאם למצב הטראומטי של האישה ומשפחתה, חלל בטוח ממראות וקולות קשים, וחלל שמציע גם נחמה.

השינוי הרצוי : בכמה בתי חולים יהיה חדר אשפוז ייעודי לנשים לפני ואחרי לידה שקטה. בטרם האשפוז ללידה, באם אין מצב חירום, אישה תקבל מידע על אפשרותה להתאשפז בבית החולים הנוכחי או לעבור לבית חולים בו יש חדר אשפוז ייעודי. החדרים יכילו כורסה נפתחת למיטה עבור מלווה, כיוון שאשה זקוקה במצב זה לליווי צמוד ויאפשרו שהות עם נשים שעברו דבר דומה. בנוסף, בחדר יהיו ספרים שמכינים אשה לעולם החדש, ויומן בו נשים יכתבו אחת לשניה. החדר יעזור לצוות לדעת שהאשה עברה לידה שקטה ולהתייחס אליה בהתאם. בבתי חולים שאין להם חדרים יעודיים, תתבצע התאמה למצב, תוצע כורסה נפתחת למלווה, והגיליון הרפואי יסומן בצורה בולטת כך שהצוות הרפואי מיד ידע את סיבת האשפוז ויוצעו לנשים ספרי הדרכה.

פרוטוקול פניה של הצוות אל ההורים האבלים

המצב כיום : אין פרוטוקול, כל איש צוות פונה אל ההורים כמיטב הבנתו.

השינוי הרצוי: 1. סימון בתיק הרפואי וסימון על דלת החדר שמדובר בלידה שקטה, כדי שההורים לא יצטרכו לחזור על הסיפור 2. בדיקה אם ההורים האם הם רוצים שהצוות יפתח בזה שהוא מצטער לשמוע, תנחומיי, וכו', או שמעדיף שהצוות לא יזכיר את האובדן וייתייחס אך ורק לעיניינים רפואיים. 3. הדרכה של הצוות על פניה לאבלים טריים.

הכשרת הצוות הרפואי לטיפול בהורים אחרי לידה שקטה

המצב כיום : מתקיימים מדי פעם ימי עיון בבתי החולים השונים. לרוב זו יוזמה של מיילדת או אחות שמרגישה את הצורך

השינוי הרצוי : 1. תוכנית בה כל הצוות הרפואי במחלקת נשים הריון סיכון ויולדות יקבלו הכשרה מדי שנה לטיפול בנשים לפני ואחרי הלידה השקטה 2. תוכנית הכשרה לעו"סיות בתי החולים

תוכניות לתמיכה בהשפעות המצטברות של הטיפול במשפחות שעוברות לידה שקטה – על הצוות הרפואי

המצב כיום : אין

השינוי הרצוי : סדנאות תמיכה למיילדות, אחיות, רופאות ועו"סיות שנפגשו וטיפלו בנשים לאחר לידה שקטה ואובדן הריון. מטרת הסדנאות לאפשר שיח ולתת כלים להתמודדות עם מצוקות שעלו בצוות כתוצאה מהקרבה לטרומה (טיפול בטראומטיזציה המשנית)

תוכניות טיפול בנשים לאחר אובדן הריון

המצב כיום : ישנן קבוצות בהדסה עין כרם וקבוצות בתל השומר באיכילוב.ישנו עדיין מחסור כיוון שלא כל הקבוצות הינן טיפוליות, לא כל הקבוצות נמשכות די זמן כדי להוות מקור תמיכה משמעותי ולעיתים זמן ההמתנה הוא רב. המצב כיום הוא שנשים רבות לא מוצאות קבוצת תמיכה טיפולית, ורובן נעזרות בתמיכה של קבוצות וירטואליות ברשת.

השינוי הרצוי : 1. קבוצות טיפוליות לנשים אחרי לידה שקטה, וקבוצות ייחודיות לנשים אחרי הפסקת הריון לאחר גילוי מום, לאחר אובדן בשלב מוקדם יותר (גרידה מאוחרת) ולאחר אובדן של תינוק רך וגם קבוצה לנשים בהריון לאחר אובדן. בשלב מתקדם כדאי לחשוב על תמיכה לאחר הפלה מוקדמת 2. מעקב של עוסית בית החולים עד להעברת המעקב לעוסית מטעם הקופח

משרד הבריאות

המצב כיום : כמה שבועות לאחר שהתחלתי לנסח את התוכנית הזו התפרסם נוהל חדש של משרד הבריאות. זה הדף באתר משרד הבריאות הנוגע לאובדן במהלך הריון וזה החוזר העדכני – להורדה בpdf.

השינוי הרצוי : אתר שנותן מידע על:

  • בדיקות קרישיות – לפרט מה כל בדיקה כוללת, ומה בדרך כלל מומלץ לבדוק
  • נתיחה
  • הפעלת לידה

קופת חולים


המצב כיום :

השינוי הרצוי :

"אדם חייב לעשות למען האחרים ולא להעלים עין; אם הוא רואה שריפה, עליו לנסות ולכבות אותה; אם אין ברשותו דלי מים, הוא יכול להשתמש בכוס; אם אין לו כוס, יש לו כפית, לכל אחד יש כפית."

עמוס עוז

מי שיש בידה דלי, כוס או כפית – מוזמנת לצור איתי קשר

המסמך עדיין בשלב התגבשות ואין תגובות של קופות החולים ומשרד הבריאות לפרטים שקבלתי משיחות עם נשים. אם ידוע לך על טעות או תוספת כלשהי אשמח אם תכתבי לי ל noa.leidashketa @gmail . com